Son Yılların En Sıcak Yazı



     
Her yıl yaz ayları başlarken o yılın son 50 yılın ya da tarihin en sıcak yazı olacağına dair haberler çıkmaya başlar. Bir kaç meteoroloji uzmanı çıkartılır ekranlara ve ardı ardına açıklamalar yapılır. Barajların kuruyacağı, susuzluk çekilebileceği gibi iddialar atılır. Hatta bu iddiaların tam tersi kış aylarında da atılır. Son yılların en soğuk kışı olacağı iddia edilir o seneki kışın. 

      
     
    Bu gibi iddiaların bilimsel bir dayanağı yoktur. Türkiye'de hava tahmini yapmakla sorumlu tek kuruluş Meteoroloji Genel Müdürlüğü'dür. Hava tahmini "METEOROLOJİ" biliminin esaslarına göre yapılır. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yaptığı tahminler arasında da en uzun vadeli tahmin olan 3 aylık mevsimsel tahminlerde sadece mevsim normallerinin altında veya üstünde gibi kabaca bir harita bulunmaktadır. Bunun dışında hiç bir mgm uzmanının ağzından bu yıl kavurucu sıcaklar geliyor ya da dondurucu soğuklar geliyor şeklinde açıklama duyamazsınız. 

     Bu tür spekülatif açıklamalar genellikle üniversite hocaları tarafından, ilgi çekici şeyler söyleyerek ekranlara çıkabilmek maksadıyla yapılır. Basın da zaten haberlerinin ilgi çekici olması için hazırda beklediği için koşa koşa gidip bu haberleri yapar. Hocanın zaten abartarak söylediği sözleri biraz da kendisi abartarak servis eder ki insanlar merak edip izlesinler.

     Sonuç olarak o yıl sıcaklıkların nasıl olacağını aylar öncesinden tahmin etmek için kullanılabilecek bir meteorolojik yöntem ve teknoloji mevcut değildir. Yakında çıkması muhtemel bu tarz haberlere itibar edilmemelidir. Şimdiden güzel ve bereketli bir yaz dilerim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Meteoroloji Uçakları

Excelde Ad Soyad İsim Soyisim Ayırma-Excel Dersleri

Excelde Ad Soyad Ayırma