Meteoroloji Uçakları

 

  Hepimiz çok yükseklerde uçan arkasında iz bırakan uçaklar görürüz. Mesleğim gereği yüzlerce kez bu soruyla karşılaştım: "O arkasından iz bırakan uçaklar meteoroloji uçağıymış doğru mu?" Keşke doğru olsa. O uçaklar maalesef meteoroloji uçağı değil. Aslında dünyada meteoroloji uçağı diye bir uçak da yok. Her nasıl olduysa kulaktan kulağa neredeyse herkes tarafından yanlış bilinen bir olgudur olmayan meteoroloji uçakları. Peki arkasında iz bırakan uçaklar nedir? Neden her uçak arkasında iz bırakmıyor?
     Bu uçaklar aslında uzun mesafeler kat edeceği için yüksek seviye rüzgarlarından faydalanmak isteyen normal yolcu uçaklarıdır. Bu uçaklar ortalama 25-30 bin feet yükseklikte uçarlar. Bu seviyede hava sıcaklığı ortalama -50 C derecedir. Soğuk havalarda nefes aldığımız zaman ağzımızdan buhar çıktığı gibi, bu uçakların da egzoslarından çıkan sıcak hava, soğuk havada yoğunlaşmaya neden olur ve bir kaç dakikalığına havada iz bırakır. Bu izlerin ingilizce adı contrails yani yoğunlaşma izidir. (Condensation Trails). Bazı komplo teoricilerine göre ise bu izler chemtrails yani kimyasal izlerdir. (Chemical Trails) Bu kişilere göre bu uçaklar bilinçli olarak zararlı kimyasallar yaymaktadır. Tabi ki hiç bir mantığı ve bilimsel yanı yoktur bu iddiaların. Dünyanın her yerinde meydana gelebilmesi de bu iddiaların saçmalığını kanıtlamaktadır.
   Bir de arkasında iz bırakmayan uçaklar var. Uluslararası uçmayıp bir şehirden diğerine giden bu uçaklar diğerleri kadar yükseğe çıkmadığı için uçtukları seviyenin sıcaklığı daha yüksektir. Sıcak havalarda nefesimizin buharlaşmadığı gibi bu uçakların da egzozlarında çıkan sıcak hava buharlaşmaz dolayısıyla da iz bırakmaz.
   Bu yazıyı faydalı ve bilgilendirici bulduysanız paylaşarak başkalarının da bilgilenmesine katkıda bulunabilirsiniz. Soru ve görüşlerinizi aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.

Yorumlar

  1. linki tıklayın inceleyin. https://www.facebook.com/geoengineering.watch.photo.gallery/?hc_ref=ADS&fref=nf

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Excelde Ad Soyad İsim Soyisim Ayırma-Excel Dersleri

Excelde Ad Soyad Ayırma